Blog

Categorii

Clanța de toate zilele. De la un mâner de ușă la bluetooth

Publikované dňa 2020-10-23

Vă vine sau nu să credeți, despre clanță, adică un obiect simplu, un mâner de ușă, există o întreagă filosofie. Cine a inventat-o? Altfel spus, a inventat-o cineva, poate fi atribuită cuiva o astfel de invenție? Poate că este o discuție interminabilă, de aceea noi nu ne vom aventura în aceasta. Vom reține doar o informație greșită care circulă peste tot. Anume aceea că un american pe nume Osborn Dorsey ar fi inventat mânerul de ușă. Cam așa reiese și de pe un blog destinat ușilor în sine.

» Orice mâner pentru orice tip de ușă

Adevărul este că Dorsey, un american care a avut această idee de a patenta un dispozitiv de îmbunătățire a închiderii-deschderii ușilor nu este nici pe departe inventator. Mai mult, din descrierea brevetului său din 1878, reiese clar că el a adus o îmbunătățire. Un fel de amortizor-frână care avea destinația de a face ca ușile de la magazine și case să nu se trântească de pereți.

Cum de s-a născut însă această confuzie este mai greu de înțeles. În fine, ar trebui făcută distincția că între un mâner de ușă și un buton pentru deschis ușa există diferențe majore. În primul rând de formă. Un mâner are în general forma unei bare, iar butonul este rotund.

» Amortizoare pentru uși

Clanța și prima atingere

Mânerul de la ușă sau clanța, dacă vreți, pare un obiect simplu și comun. Așa și este, tocmai de aceea opinăm că importanța lui ține de securitate și de estetică deopotrivă. De modă și de căldura unui cămin. Ușa este primul lucru pe care îl vezi când intri în casa unui om. Iar mânerul de care tragi (sau împingi) ar putea fi primul lucru pe care pui mâna. În același timp, ușa, zăvorul ei, lacătul de la intrare, orice alt dispozitiv de încuiere ar trebui să fie primul obstacol împotriva efracției.

La noi în magazin veți găsi (credem) o foarte mare parte din gama de mânere de ușă, de butoane și feronerie-accesorii.

Mânerul de ușă între antic și tradițional versus modern

Evoluția mânerului de ușă ar putea fi considerat un fenomen interesant. Mai ales dacă o privim sub aspectul unuia din rolurile principale, respectiv acela de a deschide sau închide intrarea într-o locuință. Din punctul de vedere al securității personale pe care ar trebui să o ofere o ușă, transformarea este uluitoare. De exemplu, în Roma antică se foloseau mânere de ușă pe care era fața zeității responsabile cu siguranța familiei respective. Sau simboluri menite să sperie, să alunge duhurile, să țină dincolo de ușă pe răufăcători.

Mânerul unei uși moderne este însă cu totul altceva. De cele mai multe ori înglobează o încuietoare care îți oferă un anumit grad de siguranță. Siguranța perfectă nu există și nici nu va exista vreodată. Totuși, mânerele de astăzi oferă confortul pe care cei de dinaintea noastră nici nu și l-au închipuit.

» Mânere de ușă inteligente. Clanța cu bluetooth!

Transport gratuit

La cumpărături de minim 350 de lei,
transportul este gratuit pentru d-voastră

15 zile pentru retur

Cumpăraţi,fără griji aveţi 15 zile la
dispoziţie pentru a returna produsul

Plata cu cardul

Puteţi plăti cu
cardul de credit

Număr de contact

Luni-vineri 8:00-16:30
+40 755 879 850

Cumpărați online fără griji, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.