Blog

Categorii

Ce lacăte să ne cumpărăm, ce uși, ce clanțe… Există protecție?

Publikované dňa 2020-11-09

V-ați pus vreodată problema dacă o ușă este mai scumpă, de ce este așa? Dacă un lacăt costă 50 de euro și altul 3-4 euro, care este diferența dintre ele? Căci, până la urmă și un lacăt scump și un lacăt ieftin, ambele stau pe niște belciuge care, la rândul lor, stau înfipte într-un toc de ușă. Așadar, ce mare filosofie!?

Este! Căci niște oameni mai deștepți decât noi s-au gândit că este nevoie de o ierarhizare. Adică o clasificare, în funcție de câtă protecție ai împotriva infractorilor. Altfel spus, cât timp rezistă un lacăt, o broască de ușă, o yală, la orice sistem de protecție ne-am referi, în fața spargerilor. Pe scurt, cât rezistă, ce rezistență are la efracție?

Pentru o înțelegere mai bună, e cam ca și la soluția ignifugă, aceea care se dă pe structura de rezistență a unei case din lemn. Acest lucru nu înseamnă că acea casă nu va lua foc. Nu, nici pe departe. Doar că aprinderea ei va fi întârziată, adică va da timp pompierilor și persoanelor însărcinate cu stingerea să intervină. Prelungind acest timp există șansa ca locuința dvs să fie salvată. Sau să nu fie distrusă într-o proporție semnificativă.

Lacătul, de exemplu, cu cât se încadrează într-o clasă de protecție mai mare, cu atât va rezista mai mult. La fel este cu un mâner de ușă, cu un mâner de fereastră, cu orice sistem de siguranță. Dacă infractorul stă 10 secunde în fața ușii, apoi intră ca la el acasă, aveți mari șanse să fiți prădați. Dacă în schimb are nevoie de 5 minute pentru a vă sparge ușa, sunt șanse să treacă un vecin, să vadă și să dea alarma! Sau vreun polițist din rondul de noapte care să intervină. (A fost o glumă…)

Grade de siguranță la efracție

Așadar, am căzut de acord că nu există rezistență totală la intrarea prin efracție. Oricât de scump ar fi acel lacăt de la ușă, oricâți bani am fi dat pe un mâner de ușă. Așa cum nu există soluție ignifugă totală sau tinerețe fără bătrânețe. Atunci să vedem în ce constau aceste clasificări de siguranță.

Pe scurt, când doriți să achiziționați un sistem de închidere, încuietoare, lacăt, ușă, genul acesta, dacă vă permiteți cheltuiți banii cu cât mai mult folos. Adică sistemul respectiv să aibă un RC cât mai bun. Conform normelor europene EN 1627 avem următoarele clase de siguranță.

  • RC1 – când avem de-a face cu un infractor ocazional, care nu dispune de scule și folosește în principal forța fizică, împingeri cu piciorul, umărul. Ușa sau lacătul nu opun rezistență.

  • RC2 – infractorul este tot de tip ocazional, doar că se folosește de instrumente relativ simple, respectiv șurubelniță, patent. Spargerea durează până la 3 minute.

  • RC3 – infractorul folosește instrumente mai avansate, putem avea de-a face fie cu un hoț ocazional, fie cu unul experimentat. Totul durează până în 5 minute.

  • RC4 – este gradul de rezistență care se opune unui spărgător ce folosește instrumente mai avansate. Inclusiv un ciocan și/sau un instrument de tăiere. Efracția durează maxim 10 minute.

  • RC5 – corespunde atacului unui infractor care folosește scule electrice, flex, bormașină. Încuietoarea ar trebui să reziste 15 minute.

  • RC6 – în situația în care sculele folosite pentru efracție sunt de o înaltă tehnologie, scule de mari dimensiuni. Atacul durează 20 de minute.

Să alegem încuietoarea

În principiu ar trebui să fie o chestiune simplă: câți bani ai, cât vrei să investești, ce vrei să protejezi. Există diverse scule. Noi vă oferim de la producători de renume, de la firme mecanice cu mare experiență.

Nu vă recomandăm să alegeți în funcție de așa numiții „influenceri”. Aceștia sunt de multe ori pe lângă subiect, le lipsesc cunoștințe de ordin general. Ei recomandă un lacăt, un sistem de închidere, nu în funcție de calitatea acestuia, de caracteristicile tehnice, ci în funcție de reclama investită în el.

În ceea ce ne privește vă recomandăm firme de reputație în domeniu.

» Un influencer din SUA și recomandările lui despre „Cele mai bune lacăte din 2020

Transport gratuit

La cumpărături de minim 350 de lei,
transportul este gratuit pentru d-voastră

15 zile pentru retur

Cumpăraţi,fără griji aveţi 15 zile la
dispoziţie pentru a returna produsul

Plata cu cardul

Puteţi plăti cu
cardul de credit

Număr de contact

Luni-vineri 8:00-16:30
+40 755 879 850

Cumpărați online fără griji, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.