Blog

Categorii

Povestea butucului de yala; remember Linus Yale

Publikované dňa 2020-12-09

Toată lumea știe ce este o yală, dar puțini se gândesc că acest lucru a trebuit inventat. Cei mai mulți își închipuie că fiind ceva banal este de fapt un derivat de la o încuietoare obișnuită. Nimic mai fals, o yală este un dispozitiv de închis ușa, o încuietoare dacă vreți, care a fost patentată în SUA. Americanii sunt în general foarte atenți la aceste detalii. Logic, în Occident drepturile de autor și patentele de fabricație au o altă conotație, sunt mult mai riguros respectate.

Mai mult, am spune că peste Ocean există chiar o pasiune în a breveta. Se brevetează orice, de la lucruri nefolositoare până la conținutul unei prăjituri. Deci, inclusiv încuietori, lacăte sau alte dispozitive de închidere. Astăzi, în lume există o mare diversitate de yale, respectiv butuci pentru ușă. În magazinul nostru online găsiți inclusiv butuci (yale) care se deschid prin intermediul unei aplicații de pe telefonul mobil. Sau așa zisele mânere Smart, controlate prin PIN sau bluetooth, or chiar sisteme controlate prin amprentă...

» Butuci pentru ușa dvs!

Cine a fost Linus Yale

Linus Yale, cel care a inventat yala butucul de usaRevenind la inventatorul a ceea ce astăzi numim yala, să spunem că acesta se numește Linus Yale (1821-1868), din Salisbury. New York. După cum bănuiți, rezonanța numelui are legătură cu celebra Universitate Yale. Linus este de fapt un urmaș al fondatorului celebrei universități, respectiv al lui Elihu Yale. Tatăl lui Linus se ocupa de încuietori, avea o companie și un magazin. Principalele afaceri ale tatălui său erau orientate spre sectorul bancar, respectiv spre seifuri cât mai bine încuiate, cât mai sigure.

» Lacăte și chei pentru casa sau firmă

Conform informațiilor din Wikipedia, rezultă că Linus nu a fost foarte atras de încuietori și lacăte, el având aptitudini reale înspre desen și pictură. Mai mult, chiar educația sa a fost una normală, orientată înspre artele frumoase. Faptele contrazic însă aceste informații deoarece Linus Yale a avut primul brevet în 1951, ceea ce nu prea cadrează cu dezinteresul inițial sugerat de cunoscutul portal.

În 1860, la doi ani de după moartea tatălui său, Yale Junior și-a deschis primul său magazin. A urmat linia trasată de tată și și-a îndreptat afacerile spre domeniul banar, spre seifuri și sisteme de închidere.

» Seifuri și cutii de valori

Linus Yale moare subit în 1868, anul în care fondase împreună cu prietenul său Henry Towne o companie care se va dezvolta uimitor. Este vorba de „Yale Lock Manufacturing Company” cu sediul în Stamford, Connecticut. Decesul, în urma unui infarct, avea să-l propulseze pe inginerul Towne în businessul american. La scurt timp după preluarea companiei, aceasta se va redenumi în „The Yale and Towne Manufacturing Company”

Invențiile egiptene și parfumul britanic de lacăte

Linus Yale a avut peste 20 de patente înregistrate. El s-a remarcat inclusiv prin readucerea la viață a unei străvechi invenții egiptene. Aceasta, cu 4000 de ani în urmă era de fapt o încuietoare din lemn.

Lui îi datorăm butucul închizător de astăzi, care a devenit deja un nume generic. Pătrunderea Yale & Towne în Europa s-a realizat în primii ani ai secolului trecut, când americanii, urmărind să-și extindă businessul, au achiziționat compania H&T Vaughan, o firmă britanică de tradiție în domeniu.

Aceasta a fost, pe scurt, povestea „butucului de yală”, de fapt o contradicție de termeni dar este o invenție care a revoluționat sistemele de închidere. Astăzi, yala se găsește la aproape orice ușă.

Transport gratuit

La cumpărături de minim 350 de lei,
transportul este gratuit pentru d-voastră

15 zile pentru retur

Cumpăraţi,fără griji aveţi 15 zile la
dispoziţie pentru a returna produsul

Plata cu cardul

Puteţi plăti cu
cardul de credit

Număr de contact

Luni-vineri 8:00-16:30
+40 755 879 850

Cumpărați online fără griji, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.