Blog

Categorii

De la primul seif, al lui Ramses, la seiful din Fort Knox

Publikované dňa 2020-11-25

Ideea primului seif a apărut în Egiptul antic. Chiar dacă nu i se spunea așa, seiful generic a existat încă din timpurile lui Ramses al doilea, probabil cel mai cunoscut faraon. În mormântul lui au fost găsite primele chei, instrumente antice ale unui sistem de blocare. De fapt, păstrarea valorilor în antichitate se făcea prin darea în grijă către oamenii puternici ai momentului. În schimbul unei plăți, evident.

» Seifuri și casete de valori de la Klucka

Grecii au preluat sistemul și l-au perfecționat, în sensul că noțiunea de seif a devenit mai populară. Au apărut camerele de păstrare, vizibile în templele care s-au putut conserva. Mai departe, civilizația romană a preluat păstrarea în siguranță a valorilor și a introdus bara de metal și în principiu metalul în confecționarea lacătelor. De aici au intervenit băncile.

Băncile au fost cele care au au rafinat ideea de păstrare a unor valori, a unor acte de valoare. Oarecum firesc, raportat la valoare ca marfă, aurarii au fost primii care au valorificat noțiunea de seif. În depozitele lor fortificate se dădeau spre păstrare aur, bijuterii, acte. În baza lor se eliberau împrumuturi, se dădeau hârtii de valoare. În fine, nu puteai să-ți plătești creditul pierdeai aurul dat spre depozitare.

» Casete de valori EURO

Primele seifuri bancare

Primele seifuri adevărate, așa cum le știm astăzi, au apărut în America la sfârșitul secolului XVIII și începutul XIX. Băncile au preluat inițiativa și s-au implicat în afaceri de păstrat valorile. Apoi, în anii 1860, inovația tehnologică a răsturnat edificiul bancar vis-a-vis de păstrarea valorii. Au apărut cutiile de valoare, oarecum apropiate cu cele de astăzi.

Mutarea valorii din camere de păstrare, din încăperi bine protejate, în cutii de valori cu dimensiuni mai mici a însemnat și o imensă revoluție. Odată cu un seif mai mic, cu acces mai ușor și mai general, a apărut concurența. Băncile s-au lovit de companii independente care ofereau doar servicii de păstrare, nu făceau și activități bancare.

Cel mai sigur seif

Astăzi, un seif de dimensiunile unei camere mu mai este o practică uzuală. Și totuși, cele mai mari valori, cea mai mare bogăție se păstrează în seifuri impresionate. Unele sunt adevărate cetăți inexpugnabile. Cel mai renumit este seiful de la Fort Knox. Acesta este de fapt o unitate militară din Kentucky.

La Fort Knox se păstrează rezerve de aur impresionate și se consideră că este locul cel mai greu accesibil de pe Pământ. Din datele oficiale care au fost transmise publicului, rezultă că aici sunt peste 5000 de tone de aur. Zidurile sunt de dimensiuni impresionante și păzite de peste 30.000 de soldați.

» Mai multe despre marele seif de la Fort Knox

În mod evident, accesul publicului este strict interzis. De fapt, nici măcar oficialitățile de prim rang nu au fost vreodată în acest mare depozit de aur. Se crede că mai mult de jumătate din aurul SUA este depozitat ici.

Transport gratuit

La cumpărături de minim 350 de lei,
transportul este gratuit pentru d-voastră

15 zile pentru retur

Cumpăraţi,fără griji aveţi 15 zile la
dispoziţie pentru a returna produsul

Plata cu cardul

Puteţi plăti cu
cardul de credit

Număr de contact

Luni-vineri 8:00-16:30
+40 755 879 850

Cumpărați online fără griji, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.