Blog

Categorii

Prima cutie poștală din lume, primele din Europa

Publikované dňa 2020-10-19

Primele cutii poștale din lume au existat în Franța, în secolul al XVII-lea. În 1653 Jean-Jacques Renouard de Villayer primea prin decret regal dreptul de a instala în orașe cutii de primit scrisori. Atunci au apărut factorii poștali care aduceau scrisorile în aceste cutii, era epoca în care se definitiva instituția poștală. Statul francez se folosea de cutia poștală pentru a comunica operativ cu diferitele administrații situate în Paris și împrejurul acestuia.

» Magazin online de cutii poștale moderne, individuale sau colective

Până în 1829 cutiile poștale erau utilizate în întreaga Franță. De fapt, revoluția franceză a fost factorul care a determinat dezvoltarea poștei mai apropiat de ceea ce este astăzi. Astăzi, în Franța există aproape 150.000 de cutii poștale conform TravelFranceOnline. Renumitele „boix aux lettres” se găsesc pe tot teritoriul țării, ele făcând parte din cel mai complex sistem poștal din Europa.

Prima cutie poștală din Anglia

Anglia este și ea una dintre printre primele țări care au folosit cutia poștală apropiată de înțelesul și aspectul de astăzi. Prima cutie poștală este considerată a fi cea instalată la Oficiul Poștal Wakefield în 1809. Aceasta a funcționat până la începutul anilor 1960 când oficiul a fost demolat. Prima cutie poștală din Anglia și-a găsit însă locul în Muzeul din Wakefield.

Pentru a marca 200 de ani de la apariția primelor cutii, Poșta Regală a emis în 2009 o emisiune filatelică de excepție. Prin aceasta se încearcă aducerea la viață a celor mai interesante concepte de cutii poștale. Din prezentarea acesteia aflăm că astăzi, pe teritoriul UK există aproximativ 100.000 de cutii.

Cutia poștală în România

Pe teritoriul actual din România, probabil că prima cutie poștală se afla undeva pe teritoriul Transilvaniei sau al Banatului. Nu avem informații clare în această privință dar știm că împăratul Imperiului Habsburgic, Carol al VI-lea a emis un decret în 1722 prin care făcea sistemul poștal ca fiind un monopol imperial. Or, începând cu anii 1800, cutiile poștale existau pe tot teritoriul imperiului.

În schimb, știm că primele cutii poștale au apărut în Moldova, după Războiul Crimeii, când poșta a devenit instituție de stat (1857). Apoi, în 1858, apărea primul timbru tipărit în Moldoiva, renumitul „cap de bour”.

Evoluția „mail box” în lume

Dacă inițial cutia poștală avea un regim exclusivist, fiind folosită de oficialități, în timp aceasta a devenit un obiect extrem de familiar. A evoluat într-o multitudine de forme și culori. Însă, fără excepție, serveau unui singur scop: livrarea corespondenței.

» Cutii poștale pentru scări de blocuri

Astăzi avem cutii care deservesc unui singur destinatar sau care sunt folosite de mai mulți. Respectiv cutiile pentru scări de bloc, acestea fiind cele mai cunoscute exemple. Am putea spune că istoria cutiei poștale este în mare comună cu cea a serviciilor de curierat.

În articolele noastre viitoare vom reveni cu detalii despre istoria cutiei poștale, un obiect de care, probabil, nu ne vom despărți prea curând. Cel puțin sensul acestuia nu pare a avea sfârșit.

Transport gratuit

La cumpărături de minim 350 de lei,
transportul este gratuit pentru d-voastră

15 zile pentru retur

Cumpăraţi,fără griji aveţi 15 zile la
dispoziţie pentru a returna produsul

Plata cu cardul

Puteţi plăti cu
cardul de credit

Număr de contact

Luni-vineri 8:00-16:30
+40 755 879 850

Cumpărați online fără griji, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.