Blog

Categorii

Seifuri sigure 100% nu există. Jaful de la Hatton Garden

Publikované dňa 2021-04-07

În lume există seifuri și seifuri, iar despre siguranța acestora mai găsiți articole pe site-ul nostru. Ceea ce e important să rețineți este că nu există seif sigur, nu există nimic inexpugnabil. În fond, o expresie căruia nu-i putem atribui poziționare în timp spune cam așa: lacătul nu este pentru hoți ci pentru oamenii cinstiți. La fel și în cazul seifurilor, a cutiilor de valori, în fapt a oricărui dispozitiv de la care v-ați aștepta să vină siguranța bunurilor sau a vieții.

» Seifuri și casete de valori de la Klucka

Lovitura secolului și vârsta a treia

Exemplul cel mai elocvent că nu există nimic sigur în lumea asta ar putea fi celebrul jaf al seifului de la Hatton Garden din Londra din 2015. Ar trebui însă să facem diferența dintre seiful ca o încăpere (boltă subterană cum mai este denumit) și acela de dimensiunile unui dulăpior. Probabil că la acesta ne gândim cei mai mulți…

Pentru cei care nu știu subiectul, ar trebui spus că e vorba de atacul reușit asupra a unuia dintre cele mai sigure seifuri din lume. Așa era considerată compania Hatton Garden Ltd din Londra. Obiectivul se afla într-o clădire cu șapte etaje, ai cărei chiriași erau aproape toți bijutieri. Bolta era localizată sub casa liftului, adică la subsol.

» Casete de valori și cutii de bani de la Klucka

Ei bine, ceea ce a fost denumit ca jaful secolului are o particularitate: a fost realizat de niște pensionari care se plictiseau și au vrut să-și testeze limitele. Este drept că au și luat bani și bijuterii de vreo 300 milioane de dolari, dar adevărul pe care trebuie să-l recunoaștem este acela că nu seiful în sine, dispozitivele lui mecanice și electronice le-au stat în cale hoților. Cel mai în vârstă dintre aceștia având 76 de ani. ȘI ceilalți aveau vârste considerabile, cel mai tânăr 56 de ani. Banda era formată în total din opt persoane, dintre care poliția a reușit să prindă doar șapte.

Pe al optulea, numele de cod Basil, l-au identificat abia în 2018.

Ceea ce i-a făcut pe polițiști să-i prindă, după patru săptămâni, a fost faptul că hoțul responsabil cu „statul de șase”, care a intrat primul în clădirea respectivă și care  trebuia să deconecteze camerele video a făcut o greșeală fatală: nu a decuplat două camere de supraveghere din exterior. Acesta era Basil cu rol de „omul din interior”. Care, mai mult, a și adormit în timpul jafului!

Diferența dintre succes și eșec se datorează omului 

Hoții erau foarte siguri pe ei. Odată pătrunși în interior, nici ei nu au dezactivat complet alte sisteme de siguranță. Așa se face că echipa de securitate a fost alertată prin SMS, unul din oamenii lor a venit, s-a uitat pe ușă, nu i s-a părut nimic suspect și a plecat. Hoții erau ascunși, pitiți, totul ca-n filme!

Ei, cum l-au prins pe Basil? Polițiștii l-au identificat după mers. După felul în care pășea, au studiat toate persoanele care se vedeau pe camerele de supraveghere. Și, în cele din urmă au găsit similitudini, l-au localizat și gata.

» Lacăte de calitate de la Klucka

Ce-am vrut să spunem? Că nu există seif care să nu poată fi spart, lacăt de care nu se poate trece. Jaful de la Hatton Garden putea fi descoperit dacă echipa de securitate ar fi trimis un om care să-și facă pe deplin datoria. Sau ar fi putut deveni un succes dacă cel care „stătea de șase” ar fi decuplat camerele de supraveghere din exterior.

În niciun caz nu a fost vorba de un seif de netrecut.

How Police Caught the Final Hatton Garden Thief! (Cum a fost prins ultimul membru al bandei care a jefuit Hatton Garden)

Transport gratuit

La cumpărături de minim 350 de lei,
transportul este gratuit pentru d-voastră

15 zile pentru retur

Cumpăraţi,fără griji aveţi 15 zile la
dispoziţie pentru a returna produsul

Plata cu cardul

Puteţi plăti cu
cardul de credit

Număr de contact

Luni-vineri 8:00-16:30
+40 755 879 850

Cumpărați online fără griji, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.