Blog

Categorii

Feroneria de ieri și de azi. Nouveau versus modern

Publikované dňa 2021-04-21

Termenul de feronerie provine din limba franceză și se referea la un anumit gen de lucrări din fier. Respectiv la acele obiecte obținute în principal prin încălzirea fierului la incandescență, iar apoi prelucrarea lui. Această operațiune (cunoscută și sub numele de forjare sau deformare plastică la cald) avea ca rezultat obiecte de uz general sau folosite în special în amenajările interioare sau exterioare ale imobilelor.

» Mânere pentru uși de la Klucka

De la definiția sa însemnând preponderent lucrări pentru balustrade, scări, evoluția a cuprins astăzi cam tot ce înseamnă zonele de acces. Adică de la trepte și mână curentă, la clanța și mânerul pentru fereastră cel mai banal. Feroneria a devenit un concept de produs. Când cauți feronerie pe internet, vei găsi invariabil clanțe, mînere pentru ferestre și broaște sau încuietori.

Feroneria dădea un impuls serios lucrărilor de arhitectură. Feroneria astfel creată devenea un accesoriu artistic. Mai mult, aproape că definea sau se confunda cu anumite mode sau stiluri, vezi „art nouveau” și chiar „art deco”. Urme de „art nouveau” distribuite pentru marea masă a populației se găsesc astăzi în magazinele de „fierărie”. Este vorba de flori metalice, mânere de ușă cu forme înflorite sau curbe, șilduri sau chiar chei pentru broaște. Se găsesc din abundență însă cerințele comerciale, adică să fie ieftine, le-a făcut să fie producție de masă.

Majoritatea obiectelor de feronerie „art nouveau” (sau clasică, retor și o mulțime de alte denumiri) sunt așadar copii industriale. Metal ștanțat, turnat, sudură electrică prin puncte, totul pentru a fi cât mai ieftine și a se vinde. Dar, pe scurt, astăzi feroneria înseamnă tot ceea ce ține de ușă, ferestre, aspectul exterior al încuietorilor, balustrade, porți și tocuri de ușă…

Feroneria modernă; avantajul simplității

La perioada de apogeu a stilului „nouveau” (sf sec. XIX început XX) producția de masă era încă necunoscută, așadar aveai mari șanse de a fi unicul proprietar al unui anumit obiect. Astăzi, copii ale aceluiași mâner de ușă se găsesc peste tot. Societatea a evoluat însă și s-a orientat spre lucruri mai simple și mai ușor de controlat.

» Mânere pentru ferestre

Greu de spus dacă „nouveau” sau „deco” sunt mai frumoase decât „modern”, la urma urmei sunt chestiuni de gust și de evoluție. Modern înseamnă însă cu siguranță mai ușor de întreținut, mai aerisit, mai practic și de ce nu, mai ieftin! Pentru că sunt lucruri absolut diferite să faci la forjă un mâner de ușă sau să-l produci prin laminare-turnare.

Stilul feroneriei moderne înseamnă simplitate și pragmatism. Oamenii nu mai au timp să șteargă praful de pe înfloriturile unei piese de „art nouveau”. Este greu și costisitor să le întreții.

Retro-modernismul în feroneria de astăzi

Și totuși, fiecare vrea să fie unic. Fiecare ar vrea ca ușa de la intrarea casei lui să fie ceva deosebit. Cum facem să ne păstrăm originalitatea. Din fericire, există răspunsuri și soluții. Materialele și detaliile fac diferența.

Alegem materiale de bună calitate și ieșim în evidență. Sau simpla alegerea a lor este un detaliu de unicitate. Discreția devine de cele mai multe ori un element de originalitate. Sau asocierea unuia sau a mai multor obiecte simple și banale cu unul care definește o întreagă încăpere. Cu un tablou, o mobilă, o tapițerie...

Vreți să vă întoarceți înapoi în timp, cu materialele de astăzi? Există metode de „învechire” sau așa numitele piese „anticizate”...

În fine, există o multitudine de soluții de a deveni unici, originali. Și poate că n-am greși să vă spunem că una dintre aceste metode este de a alege o marfă de bună calitate. De exemplu, începeți cu a cumpăra de la noi, de la Klucka online.

Transport gratuit

La cumpărături de minim 350 de lei,
transportul este gratuit pentru d-voastră

15 zile pentru retur

Cumpăraţi,fără griji aveţi 15 zile la
dispoziţie pentru a returna produsul

Plata cu cardul

Puteţi plăti cu
cardul de credit

Număr de contact

Luni-vineri 8:00-16:30
+40 755 879 850

Cumpărați online fără griji, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.